KÖBE nyilatkozat

A United Publishers Kft., mint a Superbrands magyarországi partnere a KÖBE-nél folyó MNB vizsgálattal kapcsolatban tájékoztatást kért a cégtől. A biztosító megkeresésünkre a következő választ adta:

„Ezúton is tájékoztatjuk Önöket, hogy a KÖBE felügyeleti szervével való szoros együttműködése révén, már decemberben elkészül az a pénzügyi terv, amely alapján megszünteti az MNB által jelzett hiányosságokat.
Mint ismeretes, az MNB 2015. november 13-i hatállyal ideiglenesen felfüggesztette a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termék értékesítését. Egyesületünk eszerint az intézkedés visszavonásáig – a díjnemfizetés nyomán megszűnt szerződések miatti visszakötéseket leszámítva - nem köthet új kgfb szerződéseket és a nála biztosított gépjárműflották sem bővíthetők.
Emellett, a befektetési kockázatok  növekedésének  elkerülése érdekében  kötelezte az MNB  a KÖBE-t arra, hogy csak meghatározott, biztonságos eszközökbe fektesse a megtakarításait, másrészt a lekötött forrásoknak a lejárati összhangja is legyen meg a kötelezettségekkel, kárkifizetésekkel, egyéb kötelezettségekkel összevetve.
A KÖBE jelenleg meglévő biztosításait az intézkedés nem érinti, azok továbbra is érvényben maradnak. Így  az Egyesület a 15 termékéből 14-et zavartalanul továbbra is  értékesít.”

A Superbrands Magyarország az MNB végső állásfoglalásának megszületéséig nem foganatosít intézkedést.